enotus

enotus

Riga

2020. szeptember 09. - Oliver Garrett

Gyermekkorban szüleimmel a balti országokban utaztunk, és ezalatt különböző városokat és régiókat kerestünk fel. De ez még a szovjet időkben volt, és a benyomások töredékesek voltak, bár élénkek. Ennek ellenére ezek a városok külső stílusukban és életmódjukban egyértelműen eltértek az akkori Moszkvától. És most, hosszú szünet után, végre sikerült elkezdeni felfedezni Riga turisztikai részét. Az első dolog, ami kellemesen meglepett, az volt, hogy a régi benyomások hirtelen felszínre törtek az emlékezetemben. Valami olyasmi, mint egy film elkészítése egy filmből - üres lapon lévõ kép hirtelen megjelenik a fehér papíron ...

Rigában (és a balti városokban) a legfőbb turisztikai tényező az időjárás. Itt valóban kiszámíthatatlan, és a város körüli egy utazás során pólóban és rövidnadrágban, egy szempillantás alatt pedig - kabátban - sétálhat. Mi történt velünk, és a helyszínen esernyőt kellett vennem

riga2-e1537705439184.jpg

A lakóhelyet a várostérképen szokás szerint választották - úgy, hogy gyalogosan ne legyen messze semmilyen érdekes helytől. A város méretét tekintve ez nem nehéz. A Pullman Hotelt választottuk, és nem bántuk meg. A legfontosabb dolog, mint kiderült, egy szoba beszerzése, ahol lehetőség nyílik az utcára néző ablak kinyitására. 5 perc sétára van az óváros főterétől a járdán (az aszfalton gyorsabb lenne).

Lettország történetében éles fordulatok történnek, és egyes esetekben nehéz fenntartani a történet pártatlan hangvételét. Például a Lettország Foglalkozásának Múzeumát annak az időszaknak szentelik, amikor Lettország Németország és a Szovjetunió fennhatósága alatt állt (1940–1991). A városon haladva hébe-hóba idegenvezetőket hallhat, amelyek kirándulásokat vezetnek a külföldi turisták számára, megemlítve a "foglalkozás", a "GULAG" és más szavakat. Általánosságban nagyon barátságosnak nevezném a várost az orosz ajkú turistákkal szemben. Természetesen a kávézókban, múzeumokban, üzletekben elkövetett mosoly őszinteségét nem mérik fel azonnal, de bárhová is megyünk, mindig tudsz oroszul beszélni anélkül, hogy megkockáztatnád a kísérő nemtetsző fintorát - Nem értelek. »Legtöbbjük oroszul beszélő turista, az utcán mindenütt oroszul hallanak, az éttermekben és kávézókban mindig orosz nyelvű menü szerepel. És ami a legfontosabb, van egy olyan érzés, hogy elvárják Öntől, és ők szolgáltatnak szolgáltatást, nem csak szívességet.

riga3-e1537705475375.jpg

Ami a kultúrát illeti, Rigában sok látnivaló található. A történelmi központot az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították "kiemelkedő egyetemes érték" néven. A Városháza tér körüli negyedek igazán lenyűgöznek szép barátságosságukkal és Észak-Európa építészeti stílusával (jól látható Németország és Holland). Ott szinte bármelyik kávézóba el lehet menni uzsonnázni vagy meginni egy csésze kávét - minden szép lesz otthon, de udvariasan hangsúlyozva, és ami az eljárást illeti: ha tea, akkor gyönyörű porcelánban, sütivel. vagy édesség, ha ez előétel, akkor szépen és időben. Általában van egy varázslat ebben az "északi pedantriában" és a hagyományok iránti hűségben.

riga6-e1537705543127.jpg

Az óvárosban egy gyönyörű hely van - az Illusiju Muzejs (Illúziók Múzeuma). Általában politikailag helytelen kötődésem van: az a helyi vágy, hogy minden ismert szóhoz hozzáadjam a végén a "c" betűt - "színházak", "múzeumok", "központok" stb. Nagyon szórakoztató volt. lásd a híres színész - Denzels Washingtonis - nevével ellátott filmek plakátjait. Sokáig lógtunk az Illúziók Múzeumában, különös tekintettel arra, hogy mi voltunk az egyetlen látogatói, és a recepción a csinos lány mindent megtett, hogy mindent megmutasson nekünk.

riga18-e1537705992999.jpg

A város számos parkkal rendelkezik, és az egyikben - a Kronvalda parkban, ahol a híres Elizaveta utca fut, egy régi, alacsony emeletes épület lakónegyede található. Ebben a negyedévben az orosz nagykövetség mellett számos nagyon rendes étterem található. Az árak, mint általában, ugyanazok, mint a turisztikai óvárosban, de az ételek minősége és a kiszolgálás szintje kedvezően eltér. A város egyik legemlékezetesebb helye egy lenyűgöző kávézóvá vált szállodánk közelében - a Cafe Kuze (V. Kuze Kafejnica) közelében. Amint az ablakának kialakításából látható, a forradalom előtti idők óta van itt. Ami belül feltűnő, az az art deco stílus és a belső dekoráció formáinak pontos betartása (egy csillár megéri! És a gyertyák!), És a színek (puha zöld falak, annak a korszaknak a fából készült bútorai). és minden apróság, amely kiegészíti a képet (még porcelán kávéscsészék és cukortartók is abból az időszakból). De a legfontosabb a választék és a kiszállítás - sokféle nagyon különböző (és nagyon jó) kávé, kézzel készített csokoládé, saját gyártású friss pékáru. A háziasszony pedig elképesztően szép lett lány, aki barátságos és méltóságteljes, amikor ételt kínál a vendégeknek. Nagyon ajánlott odamenni egy csésze kávéért, hogy átélhesse Riga óvárosának hangulatát. Fedezze fel Rigát az Excurzillán keresztül vezetett látogatása során

Arra a következtetésre jutottunk, hogy Riga remek hely egy hétvége eltöltésére, a kikapcsolódásra és a pozitív élményre, amikor bármilyen okból lehetetlen hosszabb útra indulni. Hosszabb tartózkodás esetén Rigán kívül számos látnivaló található - könnyedén bérelhet autót, és kirándulhat a gyönyörű régióba.
Ha szeretne választani egy helyet a nyári vakációra Lettországban, látogasson el a 1001beach oldalra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travel-notes.blog.hu/api/trackback/id/tr7416185498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása