enotus

enotus

Biarritz nyáron

2020. szeptember 29. - Oliver Garrett

Biarritz városa a Vizcayai-öbölben található, Franciaország 64-es megyéjében, Pyrénées-Atlantiques néven. A baszk part mentén, a Szent Márton-fok mentén található, szorosan szomszédos Anglet és Bayonne mellett, és több mint egy évszázada gyógyfürdő volt Franciaországban - a „szép korszakban” pihenés és kezelés helyszíne volt. az arisztokrácia számára - modern - magas rangú tisztviselők. Az Atlanti-óceán „megfelelő” hullámainak köszönhetően Biarritz egy híres szörfközpont.

_-8.jpg

A térség jólétének és népszerűségének története két kiemelkedő nő - Akvitániai Alienor és Eugenia császárné - nevéhez köthető. Amikor Alienor a 12. században feleségül vette Henry Plantagenetet, Anglia királyát, az angolok egy halászfalu mellett megépítették a Farragus erődöt. Amikor Eugenia császárné értékelte ezt az országot, itt felmerült az arisztokrácia népszerű üdülőhelye. Az angol erőd nyomai a mai napig nem maradtak fenn, de számos látnivaló kapcsolódik Eugeniához. Például a part legemblematikusabb épülete - az Eugenia Villa, amelyet eredetileg a császárné pihenő- és befogadóházaként építettek, ma Hotel du Palais-nak hívják (most felújítás alatt áll), és a gazdag közönség befogadására szolgál. A Szent Eugenia templom a Biarritz tengerpartját is szépíti és helyi látványosság.

_-5_2.jpg

A legfőbb helyi attrakció bizonyos értelemben a szörfözés. A sajátos fenékkonfiguráció és az Atlanti-óceán nehezen érthető folyamatai miatt kialakuló különleges hullámok viszonylag könnyen elsajátíthatják e sport rejtelmeit. A jó hullámhoz ismerni kell a dagály és az apály idejét, és minden helyi szörfösnek megvan a menetrendje.
A gyakorlatban ahhoz, hogy „semmiből” szörfözhessünk, egy szörfiskolában egy hét órára van szükség. Csoportunk a jelzett időpontban sajátította el a dédelgetett készségeket. Bár személy szerint ez a fajta tevékenység nem felel meg nekem, és nagy lelkesedéssel látogattam el a tengerparti kávézókat. Fényképeztem iskolás szörfösöket is.

_-3_2.jpg

Az egyik emblematikus látnivaló a helyi világítótorony, amelyet 1834-ben építettek a Saint-Martin-fokon. Felszerelheti, hogy értékelje a Central Beach lenyűgöző látványát, valamint fényképezhessen a lábánál található megfigyelő fedélzeten. A közelben található a Hotel Le Regina, amelynek éttermében egy kiváló szakács által készített ételeket kóstolhat meg. Természetesen ínyenceknek alkalmas. Egyáltalán nem volt szerencsénk - abban a pillanatban nem volt kiemelkedő séf, a szokásos menüvel kellett szenvedni �

_-1_2.jpg

Felkészültünk erre a biarritzi látogatásunkra, és egy saját forrás segítségével - az Excurzilla - keresztül városnéző túrát foglaltunk le. Sok hasznos dolgot megtudtunk (mindössze pár óra alatt!), Megnéztük a város összes leghíresebb helyét, és általában jól éreztük magunkat. Például megismerkedtünk az orosz egyház megjelenésének történetével, amely (ó, csoda!) Az orosz Biarritz utcában található. Általánosságban azt kell mondanom, hogy a gazdag oroszok a 19. század óta ezt a várost és azt a régiót választják, ahol az orosz egyház található, ma már tekintélyes hely, fényűző villákkal tűzdelve. A villa ma is itt található, ahol egykor a nagy orosz zeneszerző, Igor Stravinsky lakott. És az idegenvezető történetei szerint az orosz lakosok egynél több villát foglalnak el ebben a régióban.

_-13.jpg

A település története, amelynek helyén a modern Biarritz nőtt fel, szorosan összefügg a bálnavadászattal. És a mai napig bálnát ábrázolnak a város címerén. Szegény állatok majdnem eltűntek a föld színéről - nem is gondoltam, hogy egészen a közelmúltig az európai városok utcáit bálnaolajlámpák világították meg. Borzalom! Azt mondhatjuk, hogy az új technológiák (gáz és villamos energia) megmentették a szegény állatokat a teljes irtástól. A régi biarritzi kikötő pontosan az a hely volt, ahonnan a bálnavadászok elindultak remegő kis csónakjaikkal, hogy pontos csapással elkábítsák egy szerencsétlen bálnát, és a partra húzzák. Most nem mondhatjuk, hogy ilyen borzalmak történtek ezen a jó hírű helyen.

_-26.jpg

Biarritz - Gambetta legrégebbi utcája megőrizte varázsát, felújított régi épületeket mutatva be. Az egyik a régi városi piac, ahol továbbra is lehet friss gyümölcsöt, élelmiszert és minden mást vásárolni, és este virágzik a közélet. Számos kávézó, étterem és bár koncentrálódik a régi piac köré - talán nem valami más, de a franciák szeretnek enni (és tudják).

 _-25.jpg

Ezen az utcán található egy 64-es nevű, figyelemre méltó ruhaüzlet is. Egy másik turista nem tulajdonítna neki jelentőséget, de a helyiek számára ez egy bizonyos fokig a nemzeti identitás szimbóluma, - ez a francia megyének a száma, amelyben Biarritz található. Általában az ajándéktárgyak helyett vásárolhat néhány ruhát, amelyek e márka szimbólumával rendelkeznek.

_-30.jpg

A Gambetta utca a volt városháza térre vezet, ahol ma az átirányított városháza épülete nem ismerhető fel egyszerre, itt bank, üzletek és egyéb szervezetek találhatók. Mondhatjuk, hogy ez a régi város központja. Egy történelmi hely azonban még mindig rajta van - ez a Miremont kávézó. Még most is megkóstolhatja a szokatlanul finom desszerteket, a puding (Európában ritkaság) teát és a kávékiszolgálás rengeteg változatát. Mind a lenyűgöző kilátással, mind a helyi desszertek a kávézó történelmi belsejében segítenek abban, hogy benyomást szerezzen arról, miért szerették Biarritzet a múlt hedonistái.

A fent említett Hotel du Palais (Biarritz egyik legjobb szállodája) mellett egy kaszinóépület is található a Central Beach-en, ahol nyilvános uszoda is található (nem ok nélkül a városnak balneoterápiás gyógyüdülője van a múltban). , valamint kávézók, éttermek és üzletek. Mivel ezeken a helyeken meglehetősen nehéz úszni (az Atlanti-óceán még így is!) És gyakran hideg, az itt található strandok kényelmesebbek a sétányra. Általánosságban elmondható, hogy az útmutató meglehetősen sok történetet mesélt azokról a hajókról, amelyek nem tudtak megbirkózni a Vizcayai-öböl sajátosságaival, amelyek a legnehezebbek a hajózás szempontjából, és a legutóbbi történelem során is a helyi vizeken süllyedtek el.

_-32.jpg

Egyébként ezért nincs Biarritz jachtkikötője és megfelelő infrastruktúrája - a viharszezonban a hullámok hatalmas méreteket öltenek. A helyi hatóságok évszázadok óta a hullámtörők segítségével próbálták megvédeni a város öblöseit, de ennek nem sikerült a megfelelő építése - az óceán megtör minden kísérletet arra, hogy mesterséges korlátozásokat hozzon létre számára.
Például egy reprezentatív történet társul Biarritz egyik nevezetességéhez - a Szent Szűz sziklához. A 19. században ezen a helyen egy természetes kőzet még III. Napóleon parancsára megtört, hogy kikötő-menedéket rendezzen, azonban teljes értékű hullámtörőket nem lehetett telepíteni. Mindent egybevetve, itt egy Szent Szűz szobrot szereltek fel, így ez turisztikai hely volt, azáltal, hogy az Eiffel-műcsarnoknál hidat építettek a parttól a szikláig, a Tengeri Múzeumtól indulva.

A bejegyzés trackback címe:

https://travel-notes.blog.hu/api/trackback/id/tr1116209158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása