enotus

enotus

Délnyugat-Franciaország

2020. szeptember 29. - Oliver Garrett

Mivel az időjárás spanyol utunk során nem javult, meg kellett találnunk egy olyan helyet a közelben, amely legalább "nem túl csúnya". Ez egy olyan hely volt, amely egy ideig érdekelt minket, a francia Biarritz a baszk földek és Gascony határán található. Mindössze annyit hallottam róla korábban, hogy egy francia tengerparti üdülőhely volt az Atlanti-óceán partján, népszerű a szörfözéshez a „megfelelő hullámok” jelenléte miatt. Mivel utószezonban érkeztünk, csak annak turisztikai potenciálját lehetett megbecsülni. A város nagyon szép. Talán annak tudható be, hogy Franciaországban található, ahol az élet élvezetének légköre szinte minden régióban érvényesül (jó értelemben �

_-2.jpg

Tulajdonképpen az üdülővárosban való tartózkodás „szezonon kívüli időszakban” azt az érzést kelti, hogy valaki behatolt valaki házába, miközben a tulajdonos távol volt, hogy lássa, hogyan élnek ott az emberek. És egész idő alatt „ünnepi előesté” volt egyfajta érzésem, amikor megérted, hogy most jó, de egy évszakban még jobb lesz. Biarritzban sok helyet bezártak ebben az időszakban, a többieknek csak helyi lakosai és néhány hozzánk látogató turistája volt. Az ilyen látogatókhoz való hozzáállás pedig egészen más volt - volt valamiféle otthonos barátságosság. Szerettem időt tölteni a félig üres városban, éreztem, hogy mindez csak nekem szól. Még a szállodák ár-összehasonlítását sem kellett elvégeznünk - ezúttal maguk az árak is nagyon alacsonyak voltak.

_-3_1.jpg

Ezután Bordeaux felé vettük az irányt. Ez a város Franciaország híres borvidékén található, a Garonne folyó partján, történelmi és modernebb részre választva el. Természetesen a tökéletesen megőrzött történelmi rész érdekelt minket. Legtöbbje az UNESCO világörökségi listáján szerepel, mint a felvilágosodás egyedülálló városi és építészeti együttese. Sokkal több turista volt ott, mint azokban a korábbi régiókban, ahol ezt az utat meglátogattuk. Mivel Bordeaux egy nagy ipari város, és minden infrastruktúráját egész évben fejlesztik, és nincs szezonális érzés, minden kávézó, étterem és bár nyitva volt és tele volt látogatókkal, ezért szabadtéri piacok és utcai koncertek történtek is. A városban rengeteg múzeum található, nincs értelme felsorolni őket, és a klasszikus múzeumok mellett található egy tengeralattjáró múzeum, vagy ami még érdekesebb, a bormúzeum (ennek a régióban kell lennie!) . A város legkellemesebb élményt hagyott maga után, örömmel látogatjuk meg újra.

_-5_1.jpg

Útvonalunk következő pontja Toulouse volt - Franciaország negyedik legnagyobb városa, szintén a Garonne partján, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között. Bordeaux-hoz hasonlóan, Toulouse a kulturális örökség mellett nagy ipari város (az űrkutatás és a kapcsolódó ipar központja). A különleges építészetű Toulouse-t „rózsaszín városnak” hívják, a tégla színe miatt az óvárost építették. Mivel tartózkodásunk egybeesett a futball bajnoksággal, értékelni tudtuk ennek a sportnak a fontosságát a franciák számára: a játékok során az utcák megfagytak, és minden tevékenység a meccseket közvetítő bárokban és éttermekben koncentrálódott. Nos, általában, ahogy megértjük, a franciák imádnak nyugodtan időt tölteni egy kávézóban egy ital és kellemes beszélgetés mellett, ez az életmódjuk része. Erre emlékeztünk a toulouse-i időnkről - nyugodt életmódról, hangulatos kávézókról és minden sima huzatról körülötted. Az utazás ezen a vidéken nagyon élvezetes volt, az időjárás és a „bőröndből való élet” ellenére - a bérelt autók mobilitása biztosította a szükséges mozgásszabadságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://travel-notes.blog.hu/api/trackback/id/tr6016205064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása